Gerard Besseling - De echte bakker

Nieuws

ONDERZOEK: VOLKORENBROOD MEEST GEZONDE ONTBIJTPRODUCT

 

Amsterdam, 28 februari 2012 -

Nederlanders vinden volkorenbrood het meest gezonde ontbijtproduct. Dit blijkt uit een onderzoek naar het ontbijtgedrag dat in aanloop naar de Bakkerij Dagen in Amsterdam RAI is gehouden onder ruim 1.000 respondenten. Het onderzoek is gehouden in opdracht van Voorlichtingsbureau Brood, dat deel uitmaakt van het Nederlands Bakkerij Centrum. Volkorenbrood scoort in het onderzoek een 8,5 gevolgd door bruin(tarwe)brood met een score van 7,9. Bakkerij Dagen 2012 wordt van 4 tot en met 6 maart gehouden in Amsterdam RAI.

‘Volkorenbrood lekkerder dan witbrood’

Volkoren- en bruin(tarwe)brood staan op eenzame hoogte. Op grote afstand worden de twee broodsoorten gevolgd door muesli en crackers (beide een score van 5,7). Ontbijtkoek, beschuit, pap en drinkontbijt volgen met een onvoldoende.

Naast gezondheid wordt volkorenbrood ook als lekker en smaakvol ervaren. Zo vindt maar liefst 72% van alle Nederlanders volkorenbrood lekkerder dan witbrood. Hiermee scoort volkorenbrood ook hoger dan bijvoorbeeld tarwebrood en meergranenbrood die voor respectievelijk 63% en 71% lekkerder worden gevonden dan witbrood.

Volkoren & gezondheid

Brood is een basisvoedingsmiddel dat past in een gezond eetpatroon. Volkoren & gezondheid is in 2012 het centrale thema in de communicatie van het Voorlichtingsbureau Brood. Ondanks het feit dat volkorenbrood als het meest gezonde ontbijtproduct wordt gezien, is er nog veel onwetendheid over de gezondheidseffecten van volkorenbrood. Dat gezondheid hoog op de maatschappelijke ladder staat, is echter duidelijk. Maar liefst 84% van alle Nederlanders probeert zo gezond mogelijk te eten. Het merendeel hiervan geeft echter toe te weinig kennis te hebben om dit goed te kunnen doen. Daarom gaan de Nederlandse bakkers zich dit jaar samen met het Voorlichtingsbureau Brood inspannen om de consument meer kennis te geven over de gezondheidseffecten van brood gemaakt met volkorenmeel. Ook zal ingezet worden op het beter herkenbaar maken van dit brood, zodat de gezonde keuze maken gemakkelijker wordt.

Op dit moment bestaat zo’n 24% van al het grootbrood uit volkorenbrood, zo’n 32% eet tarwebrood, 19% heeft de voorkeur voor meergranenbrood en 13% kiest voor witbrood. De overige 12% kiest voor andere soorten als maïsbrood en krentenbrood.

 

Bron:NBC