Gerard Besseling - De echte bakker

Nieuws

Waarom haver?

Onderzoeker dr. Luud Gilissen van de Wageningen UR is al jaren bezig om haver de verdiende plek in de voedselketen te geven: “Haver is niet alleen goed voor kinderen en jongeren. Het eiwit sluit naadloos aan op de behoefte van de mens door het hoge gehalte aan essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid. Het is een goede vleesvervanger en veilig voor mensen met glutenintolerantie. Het graan heeft een hoog oliegehalte van voornamelijk onverzadigde vetzuren, denk hierbij aan gezonde hart- en bloedvaten. De glycemische index is laag bij een hoge voedingswaarde en heeft een gunstig effect bij obesitas en diabetes. Ook bevat haver avenanthramides, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking en hun cosmetische en medicinale toepassingen. Maar haver is tegenwoordig vooral uniek en gewaardeerd door zijn cholesterol-verlagende beta-glucanen. Al met al is het niet verwonderlijk dat er maar liefst vijf door de EFSA goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn.”